Botdichtheidsmeting

U heeft een verwijsbrief voor een DEXA onderzoek. Uw behandelend arts heeft u er wellicht al iets over verteld. Op deze pagina zetten we alles nog even voor u op een rijtje.

Bij een botdichtheidsmeting wordt met behulp van röntgenstraling gemeten hoeveel kalk uw botten bevatten (botdichtheid). Eén van de belangrijkste redenen om dit onderzoek te verrichten is dan ook om vast te stellen of u last heeft van osteoporose (botontkalking). Hoe lager uw botdichtheid, hoe groter de kans op botbreuken. Een botdichtheidsmeting wordt ook wel DEXA-onderzoek genoemd.

Wanneer een botdichtheidsmeting?

Een botdichtheidsmeting wordt aangeraden wanneer het vermoeden bestaat dat u osteoporose hebt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u meerdere botbreuken in een korte periode hebt opgelopen.

 

Hoe gaat een botdichtheidsmeting in zijn werk?

Tijdens een botdichtheidsmeting wordt eerst een vragenlijst doorlopen waarbij gekeken wordt naar andere risicofactoren voor botbreuken, zoals voedingsgewoonten, lichaamsbeweging en eerdere botbreuken die u heeft opgelopen. Daarna vindt de botdichtheidsmeting plaats.

Voor de meting moet u op uw rug liggen op de onderzoekstafel. Er wordt met een speciaal röntgenapparaat met lage energie (DEXA apparaat) een opname gemaakt van het onderste gedeelte van uw rug en van uw heupen. Tijdens de opname moet u zo stil mogelijk blijven liggen. Een meting van de botdichtheid duurt ongeveer vijftien minuten.

Door te meten hoe goed het bot de röntgenstraling doorlaat, kan worden berekend wat de dichtheid van het bot is. Hoe meer röntgenstraling wordt doorgelaten, hoe minder kalk het bot bevat en dus hoe lager de botdichtheid is.

De dosis röntgenstraling is zeer laag, veel minder dan een normale röntgenfoto.

 

Direct een afspraak maken

Bij SEDN vinden wij het belangrijk dat u snel en goed geholpen wordt en eenvoudig een afspraak kunt maken. U kunt telefonisch een afspraak maken via het secretariaat van SEDN op telefoonnummer 088 744 3000 (gratis).

 

Meer informatie

Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen, dan kunt u van maandag t/m vrijdag van 8:00 – 12:00 uur en van 12:30 – 16:30 uur telefonisch contact opnemen met de receptie van SEDN via het telefoonnummer 088 744 3000 (gratis). Vragen over het onderzoek zelf kunt u ook altijd stellen aan de laborant die het onderzoek uitvoert.

SEDN heeft vestigingen in Groningen, Hoogezand-Sappemeer, Veendam en Delfzijl.

Wij zijn ISO 9001:2015 gecertificeerd.

Telefonisch bereikbaar

ma. t/m vrij. van 8.00 – 12.00 uur
en van 12.30 – 16.30 uur
 

Algemene nummer

tel. 088 744 3000 (gratis)

Openingstijden

ma. t/m vrij. van 8.00 – 16.30 uur
 

Volg ons:

Call Now Button