Barbotage

Beeldvormend onderzoek bij patiënten met schouderklachten tonen vaak verkalkingen in pezen. Hoe deze verkalkingen ontstaan is niet zeker, maar het is wel duidelijk dat deze verkalkingen soms zorgen voor problemen. Als dat het geval is, dan kunt u in overleg met de behandelaar kiezen voor een behandeling van deze verkalkingen. Een dergelijke behandeling wordt een barbotage genoemd.

Een barbotage is een behandeling waarbij de verkalking op meerdere plekken met een naald wordt door geprikt. Deze behandeling wordt gedaan tijdens een echografie zodat er altijd zicht is op de procedure. Uiteraard wordt het gebied zorgvuldig verdoofd. Een barbotage kan ervoor zorgen dat de verkalkingen in uw schouder sneller worden opgeruimd.

 

Wanneer wordt een barbotage uitgevoerd?

Een barbotage is zinvol wanneer een verkalking in één van uw schouderpezen ervoor zorgt dat schouderklachten ontstaan of onderhouden worden. Om een inschatting hiervan te maken wordt er altijd eerst een echografie van de schouder gemaakt. Indien er tijdens de echografie verkalkingen worden gevonden die u schouderklachten kunnen geven, wordt in eerste instantie een injectie in de slijmbeurs gegeven. Een groot deel van de mensen is na deze injectie verlost van de klacht. Indien dit niet het geval is kan worden gekozen voor een barbotage. Er is enkel wetenschappelijk bewijs voor de werking van deze procedure in schouderpezen.

 

Hoe verloopt een barbotage?

De behandeling wordt gedaan door een radioloog of een physician assistant. U komt te liggen op de onderzoeksbank in een positie waarbij de behandelaar goed kan werken en u zo comfortabel mogelijk ligt. Tijdens de behandeling krijgt u 2 of 3 prikken door de huid. De gehele procedure wordt door deze 2 of 3 prikken door de huid uitgevoerd.

Als eerst wordt de verdoving ingespoten. Zodra de verdoving is ingewerkt kan de behandeling beginnen. U kunt druk voelen op de schouder, de verdoving zorgt ervoor dat u geen pijn voelt. De verkalking wordt op talrijke plekken doorboort met de naald. Hierbij zal ook zal geprobeerd worden om de verkalking te spoelen. Dit alles gebeurt in 2 verschillende richtingen om de verkalking zo goed mogelijk te behandelen. Na de behandeling wordt een ontstekingsremmend middel in de slijmbeurs achter gelaten.

 

De procedure na de behandeling

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten. De verdoving zorgt ervoor dat u geen of weinig pijn zult voelen. Als de verdoving is uitgewerkt kan de pijn toenemen. U kunt hiertegen paracetamol gebruiken.
Na de behandeling mag u niet zelf naar huis rijden. Neemt u dus iemand mee die u thuis kan brengen. De eerste weken na de behandeling mag u niet zwaar tillen. Fysiotherapie mag worden hervat na 2 weken. Het is belangrijk om de arm onderhands te blijven bewegen en niet in een mitella te dragen. Verdere instructies krijgt u mee na de behandeling (of download ze hier).

 

Meer informatie

Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen, dan kunt u van maandag t/m vrijdag van 8:00 – 12:00 uur en van 12:30 – 17:00 uur telefonisch contact opnemen met de receptie van SEDN via het telefoonnummer 088 744 3000 (gratis). Vragen over het onderzoek zelf kunt u ook altijd stellen aan de laborant die het onderzoek uitvoert.

SEDN heeft vestigingen in Groningen, Hoogezand-Sappemeer, Veendam en Delfzijl.

Wij zijn ISO 9001:2015 gecertificeerd.

Telefonisch bereikbaar

ma. t/m vrij. van 8.00 – 12.00 uur
en van 12.30 – 16.30 uur
 

Algemene nummer

tel. 088 744 3000 (gratis)

Openingstijden

ma. t/m vrij. van 8.00 – 16.30 uur
 

Volg ons:

Call Now Button