Echo geleide injecties

U heeft een verwijsbrief voor een echografisch onderzoek met infiltratie. Uw behandelend arts heeft u er wellicht al iets over verteld. Op deze pagina zetten we alles nog even voor u op een rijtje.

Tijdens een echografie wordt, door middel van geluidsgolven, een onderzoek bij u uitgevoerd. In sommige gevallen kunnen vervolgens u klachten worden behandeld doormiddel van een injectie. Doormiddel van de echo kunnen we nauwkeurig de locatie de injectie in beeld brengen, dit zorgt ervoor dat we nauwkeurig een specifiek gebied kunnen behandelen.

 

Welke echo onderzoeken kunnen worden uitgevoerd?

De echo onderzoeken waarbij een injectie zinvol kan zijn, betreft onderzoeken van de schouder, heup, knie en andere gewrichten. Veelal gebeurt dit voor het behandelen van een slijmbeurs ontsteking (bursitis) of een gewrichtsafwijking.

 

Hoe verloopt een echo geleide injectie onderzoek?

De physician assistant/radioloog zal u in de wachtkamer oproepen. Als u dit liever niet heeft, geeft u dat dan even aan bij aankomst bij de balie van SEDN.

Na wederzijds voorstellen en identiteitsverificatie brengt de physician assistant/radioloog u naar een kleedkamer waar u, indien nodig, de desbetreffende onderzoeksplek kunt ontbloten.

Als de onderzoeksplek ontbloot is, zal de physician assistant/radioloog een kleine hoeveelheid (koude) gel hierop aanbrengen om een goede geleiding tussen de transducer (echokop) en lichaam te krijgen. Vervolgens zal de physician assistant/radioloog het onderzoek uitvoeren door de transducer over het te onderzoeken lichaamsgebied te bewegen. De beelden hiervan zijn te zien op een monitor.

Wanneer er een indicatie is voor injectie ter behandeling van uw klachten, zal de physician assistant/radioloog dit met u overleggen. Met uw instemming kan een injectie worden uitgevoerd.

Na het onderzoek wordt u weer naar de kleedkamer begeleid, waar u zich weer mag aankleden.

 

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het echo-onderzoek en injectie duurt gemiddeld 20 minuten.

 

Doet het onderzoek pijn?

De echo doet geen pijn, de injectie voelt u als een kleine prik, vergelijkbaar met een vaccinatie-prik. Dit kan een beurs gevoel geven gedurende één of twee dagen. Afhankelijk van de plek die behandeld is zal de physician assistant/radioloog dit verder met u overleggen.

 

Is het onderzoek schadelijk?

Er zijn geen noemenswaardige schadelijke effecten van echografie aangetoond. Dat een echo onschadelijk is, komt het beste tot uiting in de geschiktheid van deze onderzoeksmethode voor zwangere vrouwen. De injectie bestaat uit een verdovingsmiddel zoals van uw tandarts, gecombineerd met een ontstekingsremmer om uw klachten te behandelen. Indien u diabetes heeft, kan dit soms een geringe stijging van de suikerspiegel in het bloed geven, de physician assistent/radioloog zal dit met u overleggen. In sommige gevallen kunt u gedurende de eerste 24 uur na de behandeling een warm/blozend gevoel in het gezicht merken, dit verdwijnt vanzelf en heeft te maken met de ontstekingsremmer. Nadere informatie kunt u krijgen van de behandelend physician assistent/radioloog.

 

Wanneer krijgt u de uitslag van het onderzoek?

Het verslag van uw onderzoek kunt u uiterlijk na twee werkdagen bij de assistent(e) van uw (huis)arts opvragen. Indien het nodig is om een vervolgafspraak te maken, zal de assistent(e) dit met u bespreken.

 

Direct een afspraak maken

Bij SEDN vinden wij het belangrijk dat u snel en goed geholpen wordt en eenvoudig een afspraak kunt maken. U kunt telefonisch een afspraak maken via het secretariaat van SEDN op telefoonnummer 088 744 3000 (gratis).

 

Instructie voor het gebruik van Kenacort® en lidocaïne

Download de instructies voor het gebruik van Kenacort® en lidocaïne.

 

Meer informatie

Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen, dan kunt u van maandag t/m vrijdag van 8:00 – 12:00 uur en van 12:30 – 16:30 uur telefonisch contact opnemen met de receptie van SEDN via het telefoonnummer 088 744 3000 (gratis). Vragen over het onderzoek zelf kunt u ook altijd stellen aan de laborant die het onderzoek uitvoert.

SEDN heeft vestigingen in Groningen, Hoogezand-Sappemeer, Veendam en Delfzijl.

Wij zijn ISO 9001:2015 gecertificeerd.

Telefonisch bereikbaar

ma. t/m vrij. van 8.00 – 12.00 uur
en van 12.30 – 16.30 uur
 

Algemene nummer

tel. 088 744 3000 (gratis)

Openingstijden

ma. t/m vrij. van 8.00 – 16.30 uur
 

Volg ons:

Call Now Button