Echo-onderzoeken

U heeft een verwijsbrief voor een echografisch onderzoek. Uw behandelend arts heeft u er wellicht al iets over verteld. Op deze pagina zetten we alles nog even voor u op een rijtje.

Bij echografie wordt door middel van geluidsgolven een onderzoek bij u uitgevoerd. Deze golven kunt u niet horen. Met behulp van de transducer (ook wel ‘echokop’) wordt over het te onderzoeken orgaan of de onderzoeksplek bewogen. Om goed contact te maken wordt gebruik gemaakt van een soort gel op uw huid.

Welke echo-onderzoeken kunnen worden uitgevoerd?

Er zijn twee grote toepassingsgebieden voor echografie te onderscheiden:

  1. Buikorganen
  2. Bewegingsapparaat, spieren, pezen, gewrichten

Daarnaast zijn er nog vele andere toepassingsgebieden voor echografisch onderzoek; denk aan de schildklier, lymfeklieren, scrotum, spieren, pezen en gewrichten. Al deze onderzoeken kunnen bij SEDN uitgevoerd worden.

N.B. Een echo van de borsten (mammae) wordt op dit moment niet uitgevoerd bij SEDN.

 

Hoe verloopt een echografisch onderzoek?

De echografist/radioloog zal u in de wachtkamer oproepen. Als u dit liever niet heeft, geeft u dat dan even aan bij aankomst bij de balie van SEDN.

Na wederzijds voorstellen en identiteitsverificatie brengt de echografist/radioloog u naar een kleedkamer waar u, indien nodig, de desbetreffende onderzoeksplek kunt ontbloten. Indien u hulp wenst bij het uit- en aankleden, meldt u dit dan bij de secretaresse aan de SEDN-balie, zodat de nodige hulp voor u kan worden geregeld.

Als de onderzoeksplek ontbloot is, zal de echografist/radioloog een kleine hoeveelheid (koude) gel hierop aanbrengen om een goede geleiding tussen de transducer (echokop) en lichaam te krijgen. Vervolgens zal de laborant of radioloog het onderzoek uitvoeren door de transducer over het te onderzoeken lichaamsgebied te bewegen. De beelden hiervan zijn te zien op een monitor.

Na het onderzoek wordt u weer naar de kleedkamer begeleid, waar u zich weer mag aankleden.

 

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het echo-onderzoek duurt gemiddeld 15 minuten. Het onderzoek kan in sommige gevallen korter of langer duren afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsgebied.

 

Doet het onderzoek pijn?

Het maken van een echo doet geen pijn. Wel kan de onderzoeksplek gevoelig zijn als u hier pijn heeft of bij een gevoelige buik tijdens de zwangerschap.

 

Is het onderzoek schadelijk?

Er zijn geen noemenswaardige schadelijke effecten van echografie aangetoond. Dat een echo onschadelijk is, komt het beste tot uiting in de geschiktheid van deze onderzoeksmethode voor zwangere vrouwen.

 

Wanneer krijgt u de uitslag van het onderzoek?

Het verslag van uw onderzoek kunt u uiterlijk na twee werkdagen bij de assistent(e) van uw (huis)arts opvragen. Indien het nodig is om een vervolgafspraak te maken, zal de assistent(e) dit met u bespreken.

 

Direct een afspraak maken

Bij SEDN vinden wij het belangrijk dat u snel en goed geholpen wordt en eenvoudig een afspraak kunt maken. U kunt telefonisch een afspraak maken via het secretariaat van SEDN op telefoonnummer 088 744 3000 (gratis).

 

Meer informatie

Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen, dan kunt u van maandag t/m vrijdag van 8:00 – 12:00 uur en van 12:30 – 16:30 uur telefonisch contact opnemen met de receptie van SEDN via het telefoonnummer 088 744 3000 (gratis). Vragen over het onderzoek zelf kunt u ook altijd stellen aan de echografist of radioloog die het onderzoek uitvoert.

Welke voorbereidingen dient u te treffen voor uw echo-onderzoek?

Echo boven- en onderbuik

– Nuchter en een volle blaas.
Ter voorbereiding voor de echo moet u 6 uur van te voren nuchter blijven, d.w.z. niet eten, drinken (m.u.v. water) en roken.

Tevens moet uw blaas goed gevuld zijn. Om de blaas te vullen dient u anderhalf uur voorafgaand aan het onderzoek 1,5L water te drinken (elk half uur een halve liter) en mag u niet uit plassen vóór het onderzoek (LET OP: Uitsluitend water).

Echo bovenbuik

– Nuchter.
Ter voorbereiding voor de echo moet u 6 uur van te voren nuchter blijven, d.w.z. niet eten en drinken, niet roken en geen kauwgom.

Echo onderbuik

– Volle blaas.
U dient anderhalf uur voorafgaand aan het onderzoek 1,5L vocht te drinken (elk half uur een halve liter) en u mag niet uit plassen voor het onderzoek.

SEDN heeft vestigingen in Groningen, Hoogezand-Sappemeer, Veendam en Delfzijl.

Wij zijn ISO 9001:2015 gecertificeerd.

Telefonisch bereikbaar

ma. t/m vrij. van 8.00 – 12.00 uur
en van 12.30 – 16.30 uur
 

Algemene nummer

tel. 088 744 3000 (gratis)

Openingstijden

ma. t/m vrij. van 8.00 – 16.30 uur
 

Volg ons:

Call Now Button