Röntgenonderzoeken

U heeft een verwijsbrief voor een röntgenonderzoek. Uw behandelend arts heeft u er wellicht al iets over verteld. Op deze pagina zetten we alles nog even voor u op een rijtje.

Bij een röntgenfoto wordt gebruik gemaakt van elektromagnetische straling die door weefsels van het lichaam heendringen (denk aan botten, spierweefsel, vetweefsel, longweefsel en organen). Hierdoor kunnen afwijkingen in het lichaam zichtbaar worden.

Wat is een röntgenfoto?

De verschillende organen, weefsels en botten laten niet evenveel straling door. Daardoor is het mogelijk om de verschillende structuren in het lichaam op een röntgenfoto te onderscheiden:

  • Botten laten weinig straling door en zien er wit uit op de röntgenfoto
  • Longweefsel laat veel straling door en bevat veel lucht. Dit ziet er donker uit op de röntgenfoto
  • Bloed, spieren en organen laten verschillende tinten tussen donker en licht in zien

 

Hoe verloopt een röntgenonderzoek?

De laborant zal u in de wachtkamer oproepen. Als u dit liever niet heeft, geeft u dat dan even aan bij aankomst bij de SEDN-balie. In dat geval zal de baliemedewerkster u naar de laborant brengen.

Na wederzijds voorstellen en identiteitsverificatie brengt de laborant u naar een kleedkamer waar u, indien nodig, de desbetreffende onderzoeksplek kan ontbloten. Indien u hulp wenst bij het uit- en aankleden, meldt u dit dan bij de baliemedewerkster aan de SEDN-balie, zodat de nodige hulp voor u kan worden geregeld.

Als de onderzoeksplek ontbloot is zal de medewerker van de röntgenafdeling u begeleiden naar het röntgenapparaat. De laborant zal u optimaal voor of onder het apparaat laten plaatsnemen. U kunt hier meestal bij zitten of liggen.

Na het maken van de foto blijft u nog even zitten, terwijl de laborant de kwaliteit van de foto controleert.

Na het onderzoek wordt u weer naar het kleedkamer begeleid, waar u zich weer mag aankleden. Het hele onderzoek duurt slechts enkele minuten.

 

Doet het onderzoek pijn?

Het maken van een röntgenfoto doet geen pijn.

 

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Dat is afhankelijk van het soort onderzoek dat bij u uitgevoerd is.

 

Vaststellen botbreuk

Als uw huisarts een botbreuk wil uitsluiten zal de laborant de foto direct aan onze radiologen laten zien. Indien er een breuk wordt vastgesteld kunt u direct worden doorverwezen naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis van uw keuze en zorgen wij dat de foto’s en het verslag er zijn voordat u er zelf gearriveerd bent. Foto’s hoeven dus in principe niet over te worden gemaakt in het ziekenhuis

 

Andere röntgenonderzoeken, bijvoorbeeld hart- en longonderzoeken

De foto wordt door de radioloog beoordeeld en het verslag van de radioloog wordt uiterlijk na twee werkdagen doorgestuurd naar de (huis)arts die u heeft doorverwezen.

 

Is het schadelijk?

SEDN werkt samen met gekwalificeerde en vakkundige röntgenlaboranten die röntgenstraling alleen gebruiken als dit echt nodig is en in een zo gering mogelijke mate. Het laten maken van één of twee, of zelfs meerdere röntgenfoto’s per jaar kan geen kwaad.

Röntgenstraling is alleen schadelijk als u er vaak en lang aan blootgesteld wordt. Medewerkers van de röntgenafdeling nemen daarom tijdens het maken van de foto’s plaats achter een speciaal scherm zodat zij niet te veel aan de straling worden blootgesteld.

 

Bent u zwanger of weet u niet 100% zeker of u zwanger bent?

Meldt u dit dan aan de laborant die uw röntgenfoto gaat maken. Als de foto enige tijd uitgesteld kan worden, kan ervoor gekozen worden dat u eerst een zwangerschapstest uit laat voeren en daarna handelt naar de uitkomst of u zwanger bent of niet.

Dient er direct een röntgenfoto gemaakt te worden, bijvoorbeeld bij de vaststelling van een botbreuk, dan zal de laborant extra nauwkeurig een zo gering mogelijke stralingsdosis gebruiken en de buik eventueel extra afschermen met een loodschort.

 

Direct een afspraak maken

Bij SEDN vinden wij het belangrijk dat u snel en goed geholpen wordt en eenvoudig een afspraak kunt maken. U kunt telefonisch een afspraak maken via het secretariaat van SEDN op telefoonnummer 088 744 3000 (gratis).

 

Meer informatie

Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen, dan kunt u van maandag t/m vrijdag van 8:00 – 12:00 uur en van 12:30 – 16:30 uur telefonisch contact opnemen met de receptie van SEDN via het telefoonnummer 088 744 3000 (gratis). Vragen over het onderzoek zelf kunt u ook altijd stellen aan de laborant die het onderzoek uitvoert.

SEDN heeft vestigingen in Groningen, Hoogezand-Sappemeer, Veendam en Delfzijl.

Wij zijn ISO 9001:2015 gecertificeerd.

Telefonisch bereikbaar

ma. t/m vrij. van 8.00 – 12.00 uur
en van 12.30 – 16.30 uur
 

Algemene nummer

tel. 088 744 3000 (gratis)

Openingstijden

ma. t/m vrij. van 8.00 – 16.30 uur
 

Volg ons:

Call Now Button