Barbotage

Beeldvormend onderzoek bij patiënten met schouderklachten tonen vaak verkalkingen in pezen. Hoewel de exacte oorzaak van deze verkalkingen niet bekend is, kunnen ze soms klachten veroorzaken.Als dat het geval is, dan kunt u in overleg met de behandelaar kiezen voor een behandeling van deze verkalkingen. Een dergelijke behandeling wordt een barbotage genoemd.

Barbotage

Beeldvormend onderzoek bij patiënten met schouderklachten tonen vaak verkalkingen in pezen. Hoewel de exacte oorzaak van deze verkalkingen niet bekend is, kunnen ze soms klachten veroorzaken.Als dat het geval is, dan kunt u in overleg met de behandelaar kiezen voor een behandeling van deze verkalkingen. Een dergelijke behandeling wordt een barbotage genoemd.

Wat is een barbotage?

Een barbotage is een behandeling waarbij de verkalking op meerdere plekken met een naald wordt door geprikt. Deze behandeling wordt gedaan onder echogeleiding, zodat de behandelaar continu zicht heeft op het gebied. Uiteraard wordt het gebied zorgvuldig verdoofd. Barbotage kan helpen om de verkalkingen sneller op te ruimen en daarmee uw klachten te verlichten. Vaak wordt het gecombineerd met een echogeleide infiltratie waarbij een combinatie van Lidocaïne (pijnstiller) en Kenakort (ontstekingsremmer) wordt geïnjecteerd om verdere irritatie te verminderen.

Wanneer is barbotage zinvol?

Een barbotage is zinvol wanneer een verkalking in één van uw schouderpezen ervoor zorgt dat schouderklachten ontstaan of onderhouden worden. Om een inschatting hiervan te maken wordt er altijd eerst een echografie van de schouder gemaakt. Indien er tijdens de echografie verkalkingen worden gevonden die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de klachten, wordt in eerste instantie een injectie in de slijmbeurs gegeven. Veel patiënten zijn na deze injectie verlost van de klacht. Indien dit niet het geval is kan worden gekozen voor een barbotage. Er is enkel wetenschappelijk bewijs voor de werking van deze procedure in schouderpezen.

Hoe verloopt de behandeling?

De behandeling wordt gedaan door een radioloog of een physician assistant. U komt te liggen op de onderzoeksbank in een positie waarbij de behandelaar goed kan werken en u zo comfortabel mogelijk ligt. Tijdens de behandeling krijgt u 2 of 3 prikken door de huid. De gehele procedure wordt door deze 2 of 3 prikken door de huid uitgevoerd. De gehele procedure duurt ongeveer 30 minuten.

  • Als eerst wordt de verdoving ingespoten. Zodra de verdoving is ingewerkt kan de behandeling beginnen.
  • U kunt druk voelen op de schouder, de verdoving zorgt ervoor dat u geen pijn voelt. De verkalking wordt op talrijke plekken doorboort met de naald. Hierbij zal ook zal geprobeerd worden om de verkalking te spoelen. Dit proces wordt vanuit twee verschillende richtingen uitgevoerd om de verkalking zo goed mogelijk te behandelen.
  • Na de behandeling wordt een ontstekingsremmend middel in de slijmbeurs achter gelaten.

Wat kunt u verwachten na de behandeling?

De verdoving zorgt ervoor dat u geen of weinig pijn zult voelen. Als de verdoving is uitgewerkt kan de pijn toenemen. U kunt hiertegen paracetamol gebruiken.
Na de behandeling:

  • Niet zelf rijden: Zorg dat iemand u naar huis brengt.
  • Niet zwaar tillen: Vermijd zwaar tillen in de eerste weken na de behandeling.
  • Fysiotherapie: Na 2 weken kunt u de fysiotherapie hervatten.
  • Bewegen: Het is belangrijk om de arm onderhands te blijven bewegen. Draag geen mitella om stijfheid te voorkomen.

U krijgt verdere instructies mee na de behandeling, of u kunt ze hier downloaden.
Na de barbotage wordt er een verslag gemaakt, deze wordt binnen twee werkdagen naar uw verwijzer gestuurd.

Hoe komt een afspraak tot stand?

Er dient altijd eerst een volledig echografieonderzoek te worden gedaan voordat u in aanmerking komt voor een barbotage. Als uw arts heeft vastgesteld dat een barbotage een geschikte optie is, zal hij of zij een verwijzing naar SEDN sturen. Dit kan digitaal of via een papieren verwijzing. Zodra wij uw verwijzing hebben ontvangen, kunt u telefonisch contact opnemen met ons centrale contactcentrum om een afspraak in te plannen. Dit kan telefonisch via 088 – 744 3000. Onze medewerkers zullen u helpen bij het vinden van een geschikt tijdstip en locatie voor uw afspraak.

Vragen of meer informatie?

Heeft u vragen over uw afspraak of ons zorgaanbod? Neem contact op met ons centrale contactcentrum via 088 – 744 3000. Wij staan u graag te woord.

Call Now Button