Echogeleide infiltraties

U heeft van uw behandelend arts een verwijsbrief gekregen voor een echografieonderzoek met infiltratie. Waarschijnlijk heeft uw arts al kort uitgelegd wat dit inhoudt. Op deze pagina geven we u alle belangrijke informatie op een rij.

Wat is een echogeleide infiltratie?

Een echogeleide infiltratie is een medische behandeling waarbij een combinatie van Lidocaïne (pijnstiller) en Kenakort (ontstekingsremmer), direct in een pijnlijke of ontstoken plek wordt geïnjecteerd. Deze procedure wordt uitgevoerd met behulp van echografie, waardoor de physician assistant/radioloog de naald nauwkeurig kan plaatsen en ervoor kan zorgen dat het medicijn precies op de juiste plaats wordt toegediend.

Wanneer is een echogeleide infiltratie zinvol?

Uw arts zal u doorverwijzen voor een echogeleide infiltratie als dit nodig. Pijnlijke gewrichten, pezen of spieren kunnen uw dagelijks leven ernstig verstoren. Traditionele behandelingen zoals fysiotherapie of pijnmedicatie bieden niet altijd voldoende verlichting. Echogeleide infiltraties bieden een alternatief dat werkt op de bron van de pijn, met als doel deze snel en effectief te verminderen. Echogeleide infiltraties zijn vooral effectief bij pijnklachten van het bewegingsapparaat denk aan slijmbeursontstekingen, peesontstekingen of gewrichtsafwijkingen. Tijdens het onderzoek zal onze physician assistant/radioloog met behulp van een echografieonderzoek beoordelen of de behandeling voor u geschikt is.

Hoe verloopt een echogeleide infiltratie?

Het complete onderzoek, inclusief eventuele echogeleide infiltratie, duurt gemiddeld 20 minuten.

  • Onderzoek: De physician assistant/radioloog zal eerst een echografieonderzoek uitvoeren om te bepalen wat de oorsprong is van uw klachten en of een echogeleide infiltratie voor u hulp zou kunnen bieden. Er wordt er een speciale gel op uw huid aangebracht, een apparaat (de transducer) wordt over uw huid bewogen om de beelden te maken. Het onderzoek is snel en over het algemeen pijnloos. De physician assistant/radioloog zal zijn bevindingen gelijk met u bespreken.
  • Infiltratie: Wanneer er een indicatie is voor een infiltratie ter behandeling van uw klachten, zal de physician assistant/radioloog dit met u overleggen. Met uw instemming kan een echogeleide infiltratie gelijk worden gegeven. Onder begeleiding van de echo wordt de naald nauwkeurig naar de pijnlijke plek geleid, waarna de combinatie van Lidocaïne (pijnstiller) en Kenakort (ontstekingsremmer) wordt geïnjecteerd. U voelt een kleine prik vergelijkbaar met een vaccinatie-prik.
  • Nazorg: Na de infiltratie voelt u vaak snel verlichting. Het is belangrijk dat u na de infiltratie een week het behandelde gebied ontlast. U krijgt verder advies voor uw herstel en wanneer u uw dagelijkse activiteiten weer kunt oppakken.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na het uitvoeren van het echografieonderzoek en de echogeleide infiltratie wordt er een verslag gemaakt van de bevindingen. Deze resultaten worden binnen twee werkdagen naar de verwijzer gestuurd.

Is het onderzoek/de behandeling schadelijk?

Echografie is een veilige en niet-invasieve methode die geen ioniserende straling gebruikt. Er zijn geen bekende schadelijke effecten van echografie.
De injectie bestaat uit een verdovingsmiddel gecombineerd met een ontstekingsremmer om uw klachten te behandelen. Indien u diabetes heeft, kan dit soms een geringe stijging van de suikerspiegel in het bloed geven, de physician assistent/radioloog zal dit met u overleggen. In sommige gevallen kunt u gedurende de eerste 24 uur na de behandeling een warm/blozend gevoel in het gezicht merken, dit verdwijnt vanzelf en heeft te maken met de ontstekingsremmer. Nadere informatie kunt u krijgen van de behandelend physician assistent/radioloog.

Instructie voor het gebruik van Kenacort® en lidocaïne

Download de instructies voor het gebruik van Kenacort® en lidocaïne.

Hoe komt een afspraak tot stand?

Nadat uw arts heeft vastgesteld dat een echogeleide infiltratie wenselijk zou kunnen zijn, zal hij of zij een verwijzing naar SEDN sturen. Dit kan digitaal of via een papieren verwijzing. Zodra wij uw verwijzing hebben ontvangen, kunt u telefonisch contact opnemen met ons centrale contactcentrum om een afspraak in te plannen. Dit kan telefonisch via 088 – 744 3000. Onze medewerkers zullen u helpen bij het vinden van een geschikt tijdstip en locatie voor uw afspraak.

Vragen of meer informatie

Heeft u vragen over uw afspraak, ons zorgaanbod, of andere zaken? Neem dan contact op met ons centrale contactcentrum via 088 – 744 3000. Wij staan u graag te woord.

Call Now Button